DESPRE NOI

dr-petcu-roxana  Dr. Petcu Roxana-Mihaela – medic pediatru cu supraspecializare în domeniul pneumologiei și specializare în domeniul alergologiei și homeopatiei.

 Alergiile

Imunologia este domeniul științei biomedicale, care studiază imunitatea organismului. Imunologia clinică studiază structura și funcțiile sistemului imun, elaborează metode de utilizare a cunoștințelor imunologice în diagnosticul, tratamentul și profilaxia maladiilor infecțioase și bolilor cauzate de defecte sau reactivitate crescută a sistemului imun.

Alergologia este o specialitate medicală desprinsă din cadrul imunologiei clinice, care se ocupă de diagnosticarea și tratarea bolilor alergice.

Alergiile sunt cele mai frecvente boli cronice – aproximativ 25% dintre persoane suferă de o alergie care le afectează calitatea vieții. Ignorate și netratate, alergiile se pot agrava, reprezentând o amenințare reală pentru siguranța persoanei afectate. În general persoanele alergice așteaptă între 4 și 10 ani înainte să solicite ajutorul medicului pentru a primi tratament special.

Alergologia se ocupă cu zeci de suferințe produse prin mecanisme multiple și complexe, care sunt investigate fiecare în alt mod și tratate diferit și individualizat de la un pacient la altul.

Domeniile de interes medical sunt variate – de la urticarie cronică și imunoterapie la dermatită atopică, alergie alimentară și imunoterapie, rinită, rinoconjuctivit și astmul.

Află mai multe despre alergii "răsfoind" întrebările de mai jos:

CE ESTE ALERGIA?

Reacția de hipersensibilitate a organismului declanșată prin mecanisme imune.

Hipersensibilitatea alergică este o reacție adversă imună la protinele (alergene) din mediul înconjurător care sunt inofensive pentru persoanele non-alergice.

Alergia se poate manifesta sub diverse forme: prurit și erupții ale pielii, manifestări respiratorii, manifestări gastro-intestinale, șoc anafilactic.

CE REPREZINTĂ TERENUL ATOPIC?

Tendința personală sau familială de a produce anticorpi (ATC) de tip IgE ca răspuns la doze mici de alergeni care poate duce la dezvoltarea simptomelor tipice de astm, bronșite, rino-conjunctivite, dermatită/eczemă.

O persoană atopică poate dezvolta un spectru de boli atipice, de la alergia gastro-intestinală la proteinele din laptele de vacă și dermatita atopică din perioada de sugar ----- la rinită și astm ulterior. Nu toate persoanele atopice vor dezvolta simptomele unei boli alergice.

Factorii cei mai frecvenți implicați în declanșarea alergiei sunt:

 • alergenii de mediu
   - acarienii din praful de casă
   - polenul din arbori și ierburi
   - mucegai
   - epitelii de animale
 • alergenii alimentari
   - lapte de vaca, ou,soia,făină
   - arahide, alune de pădure
   - pește și fructe de mare
 • predispoziția genetică

Majoritatea alergiilor se declanșează în copilărie, pot rămâne latente și reactivate la vârsta adultului.

Prevalența maximă este între 15-35 ani

Definiție: Alergia este o reacție acută, în urma răspunsului imun , reproductibilă, la expunerea la acel alergen, care uneori poate fi amenințătoare de viață (anafilaxie).

Intoleranța este o reacție adversă ce nu implică sistemul imunitar, apare treptat și nu e amenințătoare de viață. Intoleranța la lapte de exemplu este cauzată de incapacitatea de a digera lactoza datorită deficitului enzimatic (lactaza).

Alergiile sunt afecțiuni care persistă toată viața, ele manifestându-se cu vârsta, succesiunea naturală a bolii alergice fiind denumită “marş alergic”.

Primele simptome de alergie, sunt produse de proteinele din laptele de vacă, care pot dispărea în jurul vârstei de 30 ani prin câștigarea unei toleranțe naturale, o parte, pot rămâne sensibili, sau, pot dezvolta alergii și la alte alimente.În jurul vârstei de 3 luni apar semnele dermatitei atopice care persistă ani, la unii se poate menține toată viața.

Astmul bronșic este următoarea afecțiune care apare pe parcursul vieții: dezvoltat la vârsta adultă este mai frecvent la persoanele care au prezentat în cursul vieții simptome de alergie. Rinita alergică poate să se dezvolte în jurul vârstei de 4-5 ani cu un maxim al incidenței în jurul vârstei de 15-25 de ani. Prezența rinitei constituie un factor de risc pentru apariția astmului bronșic.

CE ESTE IMUNOTERAPIA ALERGICĂ SPECIFICĂ? (DESENSIBILIZAREA)

Imunoterapia alergen specifică (ITS) constă în administrarea treptată a unor doze crescânde de alergen până la reducerea hipersensibilității la alergenul respectiv.

Este singurul tratament care poate modifica evoluția naturală a bolii. ITS reduce semnificativ atât simptomele alergiei cât și utilizarea tratamentului simptomatic.

Actionând direct asupra mecanismului bolii ITS reprezintă o soluție terapeutică cu efect îndelungat pentru alergie.